26 Şubat 2022

Kategori

Paylaş

3,3 dakikada okuyabilirsin.

Categories: Haber

Paylaş

Daha önceki FIFA serilerinde; hareket yakalama verileri, özel performans yakalama stüdyolarında daha küçük ölçekte, bireysel becerilere ve oyunun belirli aşamalarına odaklanılarak elde ediliyordu. Ancak stüdyoda gerçekçi olmayan senaryolarla elde edilen veriler, profesyonel bir oyuncunun karmaşık hareketlerini temsil etmiyordu.

FIFA Global Topluluk Yöneticisi Gabe Zaro, “Bir kişide birden fazla kamera bulunan bir stüdyodayken, 22 kişilik bir alana kıyasla doğal olmak çok daha zor” diye belirtiyor.

Xsens’in hareket sensörleri, özel bir stüdyo alanı veya optik kamera kurulumu ihtiyacını ortadan kaldırarak her yerde hassasiyetle çalışacak şekilde tasarlandı. Bu da futbolcuları bir futbol sahasında tüm vücut hareket verilerini yakalamak için mükemmel hale getiriyor.

Xsens kıyafetinin rahatlığı, oyuncuların normal futbol kıyafetleri içinde antrenman yapıyormuş gibi rahat ve özgürce hareket etmelerini sağlıyor. Kıyafetlerin rahatlığı, yakalanan tüm hareketlerin hem doğru hem de tamamen doğal olması konusunda yardımcı oluyor. Xsens teknolojisi oyuncular arasındaki fiziksel el işaretleri, yön ve hızdaki ince değişiklikler gibi genellikle fark edilmeyen ve koreografisi zor olan daha küçük ayrıntıları da yansıtabiliyor.

Xsens kıyafetinin her hareketi takip etmesiyle gerçekçi ortam, profesyonel bir futbol maçının akıcılığı ve fizikselliğiyle eşleşen verilerin yanı sıra, oyunu satın alan oyuncularda da tatmin sağlıyor.

Top Kontrolü ve Yapay Zeka

Xsens tarafından yakalanan ve dijital algoritmalar tarafından kullanılan hareket verileri, FIFA’da yerleşik olan genel takım ve bireysel zekaya da katkıda bulunuyor.

11 yan motion capture çekiminden 8,7 milyon kare yakalandı. Bu düzeyde yüksek veri, oyun içi maç ilerledikçe gerçek zamanlı olarak oyun içi animasyonlar oluşturmaya yardımcı oldu ve çok daha büyük bir potansiyel animasyon havuzundan yararlandı. Örneğin, iki oyuncu hava topuna çıktığında, tamamen doğal bir animasyon oluşturmak için hareketleri senkronize ediliyor ve oyuncunun oyun deneyimini geliştiriyor.

Toplamda, FIFA 22’ye önceki bölümlerden üç kat daha fazla olmak üzere 4000 yeni animasyon eklendi ve bunlardan 400’ü sadece topu kontrol etmek için tasarlandı.

Lead Gameplay yapımcısı Sam Rivera, “Oyuncuların bir pas, şut veya top kontrolü için doğru pozisyona geçmek amacıyla uzun adımlar ve kısa adımlar arasında geçiş yaptıkları görülebilir.” dedi ve ekledi, “Oyuncular tek bir akıcı animasyonda topu göğsünde ve ardından ayağında kontrol edebiliriyor. Top havadayken veya sektiği her an yumuşak bir dokunuş veya dönüş olabilir.”

FIFA 22 ayrıca, oyuncu gruplarının hücum ve savunma yaparken işbirliği içinde hareket etmesine izin veren Taktik Yapay Zeka’yı da tanıttı. Hücum esnasında yapay zeka oyuncuları, önceki FIFA oyunlarında mümkün olandan altı kat daha fazla hareket kararı verebiliyor ve makine öğrenimi ile geniş hareket yakalama verilerinden faydalanabiliyor. Savunma sırasında bölge işaretleme gibi gerçek futbol taktikleri artık oyun içinde de görülebiliyor ve bu da onu her zamankinden daha gerçekçi hale getiriyor.

Hareket Yakalama için Yerel Konumlandırma Sistemi (LPS)

Ek olarak EA, stadyumun etrafına yerleştirilmiş LPS işaretlerini kullanarak yerel bir konumlandırma sistemi inşa etti. Bunlar, her oyuncunun göğsüne takılı hareket sensörleriyle bağlantılı ve Xsens hareketleri yakalarken her oyuncunun tam olarak konumunu gösterebiliyor. Bu sistem, geliştiricilerin hassas hareket verilerini gerçek ortamlarda diğer veri yakalama akışlarıyla ne kadar kolay birleştirebileceğini gösteren Xsens sisteminin uyarlanabilirliğine harika bir örnek.

Xsens, gerçek ortamlarda mümkün olan en gerçekçi ve kesin hareket verilerini yakalayarak yeni nesil video oyunu animasyonunu yeni bir gerçekçilik düzeyine taşıyor.