5 Haziran 2023

Kategori

Paylaş

2,2 dakikada okuyabilirsin.

Categories: Bilgi

Paylaş

Motion capture ya da hareket yakalama; insan veya objelerin hareketlerini, kameralar veya sensörler ile kaydederek dijitalleştirme sürecine verilen isimdir. Sektörde bu sürece kısaca MoCap denir. Çoğunlukla oyunlarda karakter animasyonlarında, filmlerde ve animasyonlarda kullanım alanı bulur.

Dijital animasyon dünyasında, süper kahramanların, canavarların veya oyun karakterlerinin gözümüze batmayan gerçekçi hareketler yapmalarını sağlayan bir teknik vardır. Bu tekniğe genel olarak hareket yakalamaya da MoCap denir. Kalabalık savaş sahnelerinden yakın çekim bir sahneye, hatta sanal gerçeklik deneyimlerine kadar birçok alanda kullanılır. Sektörün en profesyonel stüdyolarından tek başına çalışan bağımsız tasarımcı ve geliştiricilere kadar uzanan bu teknoloji, günümüzde başarılı animasyonlar yapmanın standardı olmuştur.

Animasyonları televizyonlarda ve sinemalarda görmeye başladığımız günlerden beri animasyonlar el emeği ile kare kare çiziliyordu. Saniyede 25 ila 30 kare oynatılan filmler için yüz binlerce kare çizmek gerekiyordu. Ayrıca bu çizilen ve daha sonra hareket ettirilen karakterler gerçekçi olsun diye ekstra emek harcamak gerekiyordu ve bu da çok büyük zaman kaybına neden oluyordu.

Hareket yakalama teknolojilerinin gelişmesi ve ulaşılabilirliğinin artmasıyla birlikte geleneksel animasyon yapım teknikleri, yerini daha güncel tekniklere ve dolayısıyla MoCap’e bıraktı.

Hareket Yakalama (MoCap) Süreçleri

Hareket yakalama işlemleri farklı firmalar tarafından farklı şekillerde yapılabiliyor. Genel hatlarıyla bahsetmek gerekirse; pre-prodüksiyon, hazırlık, kayıt seansı, veri işleme, retargeting ve post-prodüksiyon olarak düşünebiliriz. Pre-prodüksiyon aşamasında projenin isterleri ve alınacak kayıtlar belirlenir. Bu sayede kayıt bir akış içerisinde yürütülür ve zaman kaybettirecek potansiyel sorunların önüne geçilir. Hazırlık aşamasında kıyafetler giyilir, sensörler yerleştirilir ve kalibrasyonlar yapılarak kayıt alınabilecek ana gelinir. Bu noktadan sonra hareketi yakalanacak kişiler performanslarını sergilemeye başlar ve kayıtlar alınır. Ardından veriler incelenerek gerek Xsens’in HD Reprocessing yazılımı gibi yazılımlarla otomatik olarak gerekse el ile temizlenir ve parlatılır. Bu noktada prodüktörlerin elinde. fbx veya benzer formatlarda iskelet hareketlerine ait çıktılar bulunur. Bu çıktıları tasarladıkları karakterlerle eşlemeleri gerekir. Bu eşleme işlemine retargeting ismi verilir. Bu işlem sonrası hareketlendirilecek karakter artık hazırdır. Post prodüksiyon aşamasında ise karakter, oyunun veya filmin ait olduğu sahneye yerleştirilir.